Ontstaan

Luyghem is een gehucht van Merkem, een deelgemeente van Houthulst in West-Vlaanderen. Dit gehucht is gelegen op een kilometer van de Drie Grachten op de Ieperlee.

Deze plaats lag nabij het front in de Eerste Wereldoorlog en werd op 21 oktober 1914 ingenomen door de Duitsers. Op dit moment begonnen de geallieerden met de onderwaterzetting van de Ijzervlakte. Luyghem was als het ware een schiereiland, aangezien het zich op een verhoogde berm bevond. Ondanks de verschillende aanvallen werd Luyghem niet geraakt. Tot 1917 was het dan ook de rustsector van de Duitsers. Het was op 27 oktober dat Luyghem werd veroverd. Sindsdien is het gehucht niet meer zwaar getroffen. Niet veel verder staat de Beukelaremolen, die als enige molen is blijven staan.

Wij hebben deze woning volledig verbouwd en ter nagedachtenis genoemd naar het gehucht Luyghem. Vakantiewoning Ter Luyghem is een gezellig, volledig verbouwd en luxueus huis. Dankzij haar bijzondere geschiedenis kunnen de gasten de plaatsen van de oorlog bezichtigen en genieten van de natuur met culturele toetsen.